Kasvatetaan chiliä!
15.01.2025
Tammikuu tuo mukanaan uuden esikasvatuskauden, ja monen kotitarhurin ensimmäiset siemenkylvöt tehdään chililajikkeiden kanssa. Tulinen vai vielä tulisempi, mikä sinun suussasi maistuu parhaalta?
Chilien kasvatusaika on moneen muuhun vihannekseen verrattuna pitkä, joten siemenkylvöjen kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Talvikylvöissä tulee muistaa kunnon kasvivalo, sillä ilman sitä taimista kehittyy kalvakoita ruipeloita, kaikkea muuta kuin mitä itseään kunnioittava kotitarhuri odottaa ja toivoo. Luonnonvalo on kasvatukseen riittämätön elokuun lopulta maaliskuun lopulle, ja sopiva valotuksen pituus on 12h/vrk. Kasvivalo onkin helpoin kytkeä ajastimen taakse, jolloin sen voi säätää valottamaan pimeimpään aikaan joka päivä esim. klo 7-19 väliselle ajalle.
Näin onnistut taimikasvatuksessa
- Siemenet voidaan kylvää joko hajakylvönä isompaan kylvöalustaan tai sitten tarkempana täsmäkylvönä parin siemenen erissä suoraan taimikasvatuskennoihin.
- Käytä hienojakoista, juurtumista helpottavaa kylvö- ja taimimultaa. Sen mieto starttilannoitus auttaa kasvun alkuun, ja seokseen lisätyt humusyhdisteet edistävät juurten tervettä kasvua
- Peitä kylvös läpinäkyvällä muovikuvulla tai tuorekelmulla, tämä tasaa kosteutta ja lämpötilaa. Tarkkaile mahdollista tuuletustarvetta, ja raota peitettä ajoittain jos mullan pinta näyttää liian kostealta
- Ensimmäisenä puhkeavat pienet sirkkalehdet, ja niiden kehittymisen jälkeen on aika koulia taimet omiin kasvatusruukkuihin tai -kennoihin. Älä odota koulimisen kanssa liian pitkään, muuten siirron aikana tapahtuvien juurivaurioiden riski kasvaa! Samalla aloitetaan lannoitus, ja tässä vaiheessa täydellinen tuote on pikkutaimien tarpeisiin räätälöity taimilannoite . Kasvatusta voi vielä tässä vaiheessa jatkaa taimimullassa.
- Kun taimien kasvu etenee ja sirkkalehtien jatkoksi alkaa syntyä uusia lehtipareja, siirrytään piirun verran voimakkaampiin lannoitteisiin. Tällaisia ovat esim. Kekkilän tomaatti- ja chililannoite ja GreenCare Puutarhan kesä tomaatti & chiliravinne.
- Muista turvata riittävä valon, lämmön ja ravinteiden saanti koko taimikasvatuskauden ajan, jo niillä pääset pitkälle!
Vinkit kesäkauteen
- Kun taimikasvatusruukuista loppuu tila kesken ( ja kevät etenee kohti kesää ), koulitaan taimet voimakkaampaan kasvualustaan. Tässä vaiheessa täydellinen tuote ruukuissa tapahtuvaan viljelyyn on esim. Kekkilän Tomaatti- ja chilimulta, kotikasvihuoneiden kasvualustapohjaksi käy puolestaan puutarhaturve. Myös kestosuosikin asemaan noussut Biolanin luomulannoitettu Kasvusäkki toimii erinomaisesti niin chilien, tomaattien kuin kurkkujenkin kasvualustana.
- Älä istuta taimea liian pieneen ruukkuun, chili kun arvostaa runsasta kasvutilaa! Esim. perinteiseen 10 litran vetoiseen ämpäriin verrattava ruukku on sopiva minimitila yhdelle taimelle.
- Totuta taimet kesän ajan kasvupaikkaan ( kausikasvihuone, terassi, parveke ) vähitellen, usemman päivän ajan. Tätä vaihetta kutsutaan karaisemiseksi. Näin ne saavat rauhassa sopeutua muuttuviin valo- ja lämpöolosuhteisiin. Muista että chilit ovat ahnaita lämmölle, ja kasvatuspaikan yölämpötila ei saisi laskea alle +12 asteen.
- Huolehdi riittävästä kastelusta, tämä veijari on perso vedelle! Jos olet poissa pitkän viikonlopun, viritä apuun erilaiset lomakastelijat.
Kun kukinta etenee ja kehittyy raakilevaiheeseen, kannattaa kasvustoja tarkkailla kriittisellä silmällä sekä tuholaisten että liiallisen sadon varalta. Jos raakiletiheys näyttää vallan hurjalta, kannattaa tulevaa satoa hieman suitsia harvennuksen merkeissä. Näin taimi jaksaa kasvattaa jäljelle jäävistä raakileista maksimaalisen kokoisia laatuherkkuja.
Tuntuuko siltä että tästä kesästä voisi tulla chilikesä? Käy tutustumassa siemenvalikoimaan täällä ja perusta oma chiliviljelmä vaikka heti. Ja jos kaipaat lisätietoa esim. lannoituksen hienosäädöstä, käy vielä lukemassa Kekkilän asiantuntijoiden vinkit.