Tomaatit omasta puutarhasta!
15.01.2025
Oletko koskaan kasvattanut tomaatteja? Jos vastasit kyllä, tiedätkin jo että itse viljeltyjen tomaattien makua ei voita mikään! Jos sen sijaan vasta suunnittelet asiaa, kannattaa toimeen tarttua heti tänä keväänä.
Jotta tomaatit menestyvät parhaalla mahdollisella tavalla, tarvitsevat ne riittävästi lämpöä, valoa ja ravinteita. Kasvihuonetta ei välttämättä tarvita, sillä jos omistat riittävän valoisan parvekkeen tai terassin, onnistuu viljely myös niiden suojissa. Ja löytyypä joukosta muutama avomaaolosuhteisiinkin sopeutuva sortti, kokeile lajikkeita ’Sparta F1’ , ’Maja’ ja ’Balkonzauber’.
Kaikkien aikojen lajikevalikoima!
Tomaattilajikkeiden kirjo on tänä vuonna suorastaan hengästyttävän laaja, sillä valikoimissamme on pitkälti yli 100 eri lajiketta! Uutuksia siis riittää joka lähtöön, ja valtaosa sorteista on jo saapunut varastoomme. Kannattaa siis varata reilusti aikaa ja tutustua tarjontaan ihan erityisellä huolella, sillä tarjolla on nyt niin hienoja erikoisuuksia että kokeneempikin tomaatin ystävä löytää takuulla jotain ihan uutta ja ihmeellistä. Väreillään ilahduttavat esim. ’Shimmer’, ’Funnyplums Orange’, ’Blackball’ ja ’Green Envy’. Muodoltaan vekkuleita ovat puolestaan esim. ’Big Mama’, ’Liguria’, ’Cuor di bue’ ja ’Voyage’.
Lajikevalinnassa kannattaa huomioida ihan ensimmäisenä tarjolla oleva kasvatuspaikka. Pieneen tilaan terasseille ja parveikkeille sopivat parhaiten erilaiset pensas- ja minipensas- sekä amppelitomaattilajikkeet, kasvihuoneeseen taasen näiden ohella perinteisemmät korkeaksi kasvavat runko-, kirsikka-, luumu- ja pihvitomaatit. Hoidoltaan helpoimmasta päästä ovat pensas- ja amppelilajikkeet, sillä niistä ei tarvitse poistaa lehtihankoihin kasvavia ylimääräisiä versoja eli varkaita. Korkeista lajikkeista nämä taas tulee poistaa, sillä muuten kasvusto rehevöityy liikaa eikä saa sen myötä riittävästi valoa. Myös kypsyminen hidastuu jos kasvusto tuhlaa energiaansa ylimääräisen lehtimassan ylläpitoon.
Taimikasvatuksesta se alkaa
Taimikasvatuksen voi aloittaa helmikuun lopulta eteenpäin, riippuen maantieteellisestä sijainnista ja sen myötä arviosta siitä, milloin pikkutaimia pääsee karaisemaan ulkoilmaan ja lopulliselle kasvatuspaikalle. Esikasvatus kestää keskimäärin 8-10 viikkoa, ja apuna kannattaa käyttää laadukasta kasvivaloa. Kylvövaiheessa paras multa on ilmava ja kuohkea Kylvö- ja Taimimulta, ensimmäisen koulinnan yhteydessä on hyvä vaihtaa jämäkämpään tomaatti- ja chilimultaan. Lannoituksessa pääsee helpoimmalla kun käyttää varta vasten tomaateille räätälöityjä ravinteita kuten esim. Kekkilän Tomaatti- ja chililannoitetta, GreenCare Puutarhan kesä Tomaatti & chiliravinnetta tai Neudorffin orgaanista tomaatti- ja marjalannoitetta.
Kesän tullen taimet karaistaan eli totutetaan vähitellen uuteen kasvupaikkaan, näin ne saavat totutella muuttuviin lämpö- ja valo-olosuhteisiin pikkuhiljaa. Taimet tarvitsevat tässä vaiheessa useimmiten jo suurempaa kasvatusastiaa, ja kaikkein helpoimmalla pääsee käyttämällä valmiita kasvusäkkejä. Niissä multatila on optimaalinen koko kauden tarpeisiin, ja esim. Biolanin Kasvusäkki sisältää myös kauden aikana tarvittavat luonnonmukaiset ravinteet.
Tutustu hurjan laajaan tomaatinsiemenvalikoimaamme ja löydä juuri sinun makusi mukaista kasvatettavaa. Hyviä kasvatusvinkkejä löytyy myös Kekkilän monipuolisesta kasvikirjastosta !
Tehdään tästä kaikkien aikojen tomaattikesä!