Puutarhan hoitoleikkaukset
23.04.2025
Kevät on puutarhan vilkkainta leikkausaikaa, eikä suotta! Lehdettömistä kasvustoista on helppo löytäää vinot, vääntyneet, katkenneet tai muuten vain huonokuntoiset versot, ja lisäksi leikkaushaavat parantuvat näin kasvukauden alussa nopeammin kuin esimerkiksi syksyllä.
No miksi kasveja sitten pitää leikata? Vai pitääkö? Leikkausta ei kuitenkaan suurimmassakaan keväthuumassa kannata tehdä ilman selkeää syytä, se kun on aina kasville jonkin asteinen rasite. Esimerkiksi valtaosa koristekasveista voi kasvaa useamman vuoden täysin rauhassa, säännöllisempi rytmi sen sijaan sopii vaikkapa omenapuille ja mustaherukoille. On myös kasveja jotka tulee nestevuotojen takia jättää keväällä rauhaan, niiden oikea operointiaika koittaa sitten myöhemmin. Hyviä, perusteltuja syitä ovat mm.
- kuolleiden versojen poisto
- kasvuston väljentäminen
- kasvuston tuuheuttamisen tarve
- muotoilu
- satomäärän parantaminen
- kukinnan parantaminen
- tilan puute

Esimerkiksi omenapuu kehittyy leikkaamattomana honteloksi roikkuoksaksi, jonka taivaita tavoittelevassa latvuksessa sadosta kiittävät ainoastaan linnut. Aronia puolestaan kaljuuntuu vuosien myötä alaosistaan, ja uutta tuuheutta & peittävyyttä saadaan aikaan alasleikkauksella. Ahtaissa pihoissa raja-aidan muodossa pitäminen vapauttaa kallisarvoisia neliöitä muille toiminnoille, ja herukkamaalla ilmava pensas kypsyttää parhaan sadon.

Leikkaustapa valitaan kasvin ja tarpeen mukaan. Istutusleikkaus on nimensä mukaisesti istutuksen yhteydessä tapahtuva leikkaus, joka on suositeltavaa tehdä etenkin avojuurisille pensastaimille. Näin ne saadaan tuuhettumaan kauniisti. Myös omenapuut hyötyvät istutusleikkauksesta, sillä se edistää oksien haaroittumista. Katso kuitenkin leikkauskohta oikein! Kun leikkaat rungosta ulospäin osoittavan silmun yläpuolelta, lähtee myös tuleva kasvu kauniisti ulospäin eikä tulevaisuudessa hankaa runkoa saati muita oksia.
Harvennusleikkaus on armelias tapa leikata esimerkiksi vanhaa hanhikkia, marjapensaita, piha- ja jalosyreenejä sekä vaikkapa onnenpensaita. Siinä poistetaan maata myöten ( tai mahdollisimman läheltä maanpintaa ) kasvin vanhimpia ja huonokuntoisimpia versoja. Näin saadaan tilaa uudelle kasvulle.
Totaalisempi uudistus saadaan aikaan alasleikkauksella. Se voidaan tehdä kasvista riippuen joko muutaman vuoden tai hidaskasvuisemmilla lajeilla vaikkapa 15 vuoden välein. Esimerkiksi koristearonialle hyvä leikkausrytmi on 6-7 vuoden välein tehty alasleikkaus, tällöin pensaan ’helmat’ eivät missään vaiheessa ehdi kaljuuntua häiritsevästi. Alasleikkaus on nimensä mukaisesti alasleikkaus, ja tällöin kasvusto pyritään leikkaamaan mahdollsimman läheltä maanpintaa, n. 10cm korkeudelta. Sen myötä myös uusi kasvu lähtee alhaalta ja kasvi on parin kesän myötä kuin uusi. Tämä leikkaustapa sopii hienosti mm. pensasangervoille, orapihlajalle, unkarinsyreenille, siperianhernepensaalle, juhannus– ja neilikkaruusulle, vuohenkuusamille ja seppelvarvuille.

Muotoonleikkaus on leikkaustavoista säännöllisintä vaivannäköä vaativa, mutta se palkitsee tekijänsä. Tätä käytetään useimmiten pensasaitakasveille kuten orapihlajalle ja metsäkuuselle, mutta sitä voi kokeilla myös yksittäisiin pihapensaisiin. Esimerkiksi Euroopan vanhoissa linnapuutarhoissa voi törmätä kasvi-elefantteihin ja pensas-palloihin, joten miksipä et testaisi sitä myös täällä pohjoisemmilla leveyksillä? Hyviä muotoiluun sopeutuvaisia kasveja ovat mm. norjanangervo, taikinamarja, kiiltotuhkapensas, tuijat ja marjakuuset.
Koristepuut arvostavat pensaita enemmän kasvurauhaa, ja niitä ei kannata rasittaa turhilla saksimisilla. On myös kasveja jotka tulee jättää nestevuotojen takia keväällä rauhaan. Tällaisia ovat mm. hevoskastanjat, kirsikat, luumut, tuomet, jalopähkinät, lepät, koivut ja kaikenlaiset vaahterat. Jos näiden kohdalla on tarvetta saksimiselle, on oikea aika loppukesä/alkusyksy, aika jolloin kiivain kasvu on ohi.
Muista myös hyvä leikkaushygienia! Älä leikkaa sairaita ja terveitä kasveja samalla kerralla, tai pese leikkausvälineet huolella kasvista toiseen siirryttäessä. Puhdista välineet aina työn jälkeen, tämä pidentää terien käyttöikää, ja säilytä ne ilmavasti, toisistaan erillään. Näin estät terien hankautumisen varastoinnin aikana. Käytä myös laadukkaita välineitä, niillä raskaampikin työ tuntuu helpolta! Esimerkiksi Viherkaupan laaja Gardena-valikoima tarjoaa avun myös niihin haastavampiin kohteisiin.
